
با توجه به تجربه کاری خودم در شرکت های طراحی سایت سمت های مختلف : طراح سایت فریلنسر ، طراح سایت مستقر در شرکت ، مدیر دیجیتال کارکتینگ ایزی وب قصد دارم سوالاتی که بسیار اهمیت دارند قبل از پروسه طراحی سایت رو با هم بررسی کنیم ، فراموش نکنید مهم ترین عامل موفقیت و تعیین سر نوشت پروژه طراحی سایت همچنین ایجاد درک و ارتباط صحیح بین پیمانکار و کارفرمای پروژه را پاسخ این سوالات مشخص خواهد کرد ،
این سوالات به ما اجازه می دهد که:
- از کسب و کار خود درک مناسبی پیدا کنیم و بفهمیم که مخاطبان مان چه کسانی هستند و به دنبال چه می باشند.
- شعاری متناسب با نیازهای مشتریان بسازیم وب سایتی ایجاد کنیم که انتظارات آنان را برآورده سازد.
- سایتی طراحی کنیم که برای ورود به بازار آنلاین آماده باشد و به ارزش های اساسی کسب و کار و چشم انداز پایبند باشد.
«طراحی سایت» صرفا ساختن یک ابزار جانبی یا یک کاتالوگ دیجیتال برای بالا بردن پرستیژ کاری نیست. وقتی از «طراحی سایت» صحبت میکنیم یعنی داشتن سرقفلی یک فروشگاه رسمی، کاملا اختصاصی با مالکیت و دسترسی دائم در اینترنت. جایی که با اعتماد و افتخار بتوانید به آن تکیه کنید و امکانات آن را توسعه دهید. یک سایت خوب کارآمد بار زیادی از هزینههای بازاریابی، تبلیغات، پشتیبانی و روابط عمومی را به عهده خواهد گرفت، حتی اگر هدف شما کسب درآمد مستقیم نباشد.
شما باید قبل از شروع فرآیند طراحی سایت با پاسخ به این سوالات پروژه خود رو تعریف کنید و درواقع این نقطه شروع و سنگ مبنای طراحی سایت شما خواهد بود ، همچنین با توجه به اهمیت تبلیغات اینترنتی و رویکرد دیجیتال مارکتینگ باید جهت گیری طراحی سایت شما به سمت طراحی سایت با رویکرد دیجیتال مارکتینگ باشد.
هدف گذاری
- هدف از طراحی سایت جدید چیست؟ تعیین هدف مهم ترین و ابتدایی ترین مرحله برای شروع هر کاری بوده و نقشه راه را برای ما مشخص می کند، شما ممکن است با ایجاد سایت به دنبال اهداف متنوعی چون افزایش سهم بازار، افزایش فروش، ارتباط با مشتریان بالقوه، افزایش آگاهی از برند و … باشید.
- مخاطبان هدفتان (Target Market) را مشخص کنید. منظور از مخاطبان هدف همان اشخاصی است که به احتمال زیاد به محصول یا خدمتی که ارائه می کنید علاقه نشان می دهند.
- ارزش های اساسی کسب و کار / شرکت شما چیست و چگونه آنها را به بازدیدکنندگانتان معرفی می کنید؟
- چه چیز شما را از رقبایتان متمایز می کند؟ این مزیت رقابتی می تواند شامل مواردی مثل هزینه کمتر، تنوع بیشتر، سرعت ارسال، توجه به مشتری، پرسنل متخصص و … باشد.
- چرا مردم باید به جای رقبای تان با شما کار کنند؟ شناخت و توسعه مزیت رقابتی به همراه شناسایی نقاط ضعف رقبا به مخاطبان تان کمک می کند تا دلیلی برای انتخاب شما از میان هزاران رقیب فعال در این زمینه بدهد.
- بازه زمانی موردنظر شما برای اتمام پروژه چقدر است؟ اگر قصد بازطراحی سایتتان را دارد، علت تصمیم به بازطراحی وب سایت شما چیست؟ ریسپانسیو یا responsive یا واکنشگرا نبودن سایت فعلی ، قدیمی و دموده شدن دیزاین گرافیکی ، سختی کار کردن با پانل ادمین ، زیبا نبودن و به هم ریختگی گرافیکی ، .CMS محدودیت های فنی نرم افزار ، عدم پشتیبانی پاسخگوی شرکت طراح قبلی، عدم ارتباط و دسترسی به طراح قبلی ،هک شدن و ضعف امنیتی سایت فعلی ، دستور از بالا و از طرف مدیر یت ، تصمیم برای بهبود وضعیت سئوی آن.
- توقعات و انتظارات شما از سایت جدید تان چیست؟ مثلا : بازاریابی اینترنتی یا دیجیتال مارکتینگ و یافتن مشتریان جدید، معرفی کاتالوگی و اطلاع رسانی، فروشگاه اینترنتی و تجارت الکترونیک، برندسازی اینترنتی و بهبود وجهه، تسهیل فرایندهای کاری و گردش داده، پاسخگویی، پشتیبانی طرفداران و مشتریان، رتبه آوردن سایت در مسابقات و رقابتها، درآمدزایی از سایت، مراوده با برندهای جهانی، بهبود و ارتقاء رتبه سئو.
توقعات و خواسته ها
- آیا طرح، گزینه یا ویژگی خاصی در این وب سایت ها وجود دارد که بخواهید در سایت خود نیز بگنجانید؟
- چه مواردی در دیگر وب سایتها دیدهاید و واقعا آنها را دوست داشتهاید؟ این کار به بنچ مارکینگ (bench marking) یا الگوبرداری از بهترین اقدامات سایر سازمان ها و وب سایت ها که به بهبود عملکرد سازمان می انجامد، کمک می کند.
- چه مواردی در دیگر وب سایت ها دیده اید و واقعا از آنها متنفر بوده اید؟
- 3 مورد که در طراحی وب سایت جدید شما بیشترین اهمیت را دارند، نام ببرید. تعیین اولویت ها در مرحله پیش از طراحی وب سایت به صرفه جویی در هزینه، زمان و دستیابی به اهداف با اولویت بیشتر در کمترین زمان کمک می کند.
- 3 مورد که در طراحی وب سایت جدید شما کمترین اهمیت را دارند، نام ببرید.
دامین و هاستینگ
- هاست وب سایت شما کجا خواهد بود؟ اگر بخواهید در فضای مجازی حضور داشته باشید علاوه بر طراحی سایت نیازمند سرویس هاست یا میزبانی نیز هستید. هاست در واقع فضای مشخصی روی سرورهاست که می توان داده ها را روی آن ذخیره کرد.
- آیا دسترسی کامل به (نام کاربری و پسورد) پنل دامنه و هاستیگ خود دارید؟
- آیا هاست فعلی شما کلیه نیازهای وب سایت شما (فضا، پهنای باند، پایگاه داده و …) را برآورده می کند؟
- آیا میخواهید یا نیاز دارید به فروشنده هاست جدیدی مراجعه کنید؟ باید نوع تغییرات مدنظر خود را با ظرفیت هاست فعلی خود مقایسه نمایید.
- آیا برای یافتن هاست مناسب نیاز به کمک دارید؟ برخی از شرکت های طراحی و توسعه وب سایت این خدمات را برای شما انجام خواهند داد و یا به شما در این زمینه مشاوره خواهند داد.
- آیا در حال حاضر نام دامنه یا URL خود را دارید؟ منظور از URL همان آدرس سایت شماست که نباید توسط سایر شرکت ها ثبت شده باشد، چرا که در این صورت باید آن را خریداری نمایید.
- اگر نه، آیا برای انتخاب و ثبت یک URL خوب به کمک احتیاج دارید؟
- از طرف شما چه کسی مسئول مدیریت وب سایت است؟ فردی را در داخل شرکت مسئول پروژه راه اندازی و مدیریت وب سایت جدید نمایید.
- آیا پیمانکاران دیگری هم وجود دارند؟ باید مشخص کنید که مراحل مختلف ساخت و طراحی وب سایت بر عهده چه کسانی در داخل شرکت یا چه شرکت های خارجی است. و اینکه آیا قصد برون سپاری دارید یا خیر.
- چه کسی و چگونه نگهداری از وب سایت را مدیریت می کند؟ تعیین کنید که پس از بالا آمدن سایت مراحل بعدی مدیریت و به روز رسانی سایت بر عهده کیست و چه برنامه ای برای این کار دارد.
- آیا بودجه مشخصی برای این کار در نظر گرفته اید و مجبورید تا آن سقف هزینه کنید؟ قبل از هر کار هزینه های احتمالی اعم از خرید دامین، طراحی سایت، تهیه محتوا، مدیریت سایت و … را پیش بینی و با بودجه مور نظر خود مقایسه نمایید.
نوع وب سایت
- سبک و نوع وب سایت مورد نظرتان را توضیح دهید. می توانید از نمونه کارهای ما دیدن کنیدمانند: وبسایت شخصی (Personal)، تک صفحه ای ، بلاگ محور، وبسایت های بروشوری، وبسایت های سرگرمی، وبسایت فروشگاهی، وبسایت پورتفولیو (نمونه کار)، وبسایت پرومو، وبسایت خبری، وبسایت کسب و کار، وب پورتال، وبسایت مالتی مدیا، وبسایت انجمن آنلاین،شرکت طراحی سایت ، وبسایت رزومه، وبسایت آموزشی، ...
- آیا در حال حاضر از سیستم خاصی استفاده می کنید؟
- آیا به سیستم مدیریت محتوا احتیاج دارید؟ امروز وجود سیستم مدیریت محتوا (CMS) برای سایت ها لازم و ضروری به نظر می رسد که پیش از این به طور مفصل به آن پردخته ایم.
- ترجیح می دهید از کدام سیستم مدیریت محتوا (CMS) استفاده کنید؟ (به عنوان مثال WordPress, DNN، Joomla، Drupal، Concrete 5،…)
- اگر ترجیح خاصی ندارید، آیا برای انتخاب بهترین CMS (سیستم مدیریت محتوا) که بتواند کلیه خواسته هایتان را پوشش دهد به کمک احتیاج دارید؟
- آیا به سطوح دسترسی چندگانه نیاز دارید؟ مثلا اینکه کارمندان فروش تنها به بخش فروش سایت دسترسی داشته باشند و کارمندان بازاریابی به بخش تهیه محتوا و دریافت ایمیل های سایت و …
- آیا احتیاج دارید که فرایندهای تایید انتشار محتوا را مدیریت کنید؟
- آیا به بازاریابی با محتوا نیاز دارید؟
- آیا قصد استفاده از انیمشن در سایت خود دارید؟ مثل یک انیمیشن خاص
- آیا آنها از قبل تهیه شده اند یا باید آنها را بسازید؟